معرفی پایگاه مجلات تخصصی نور در گفتگویی صمیمانه با حجت الاسلام «مهدی امینی مقدم» مدر پایگاه (قسمت دوم)
*یکی از فعالیت های حوزه نت در گذشته جمع آوری مجلات دینی و ارائه آن بود. به نظر شما تاسیس سایتی مانند نور مگز نوعی موازی کار نبود؟ اگر اینگونه نیست وجه تمایز حوزه نت و نور مگز در چیست؟
پایگاه حوزه نت به عنوان مادر همه سایت های مرکز شناخته می شود یعنی حوزه نت اولین پایگاهی بود که مرکز در سال 1377 تاسیس کرد و این پایگاه دارای قسمت های متنوع و گوناگونی مانند بانک مقالات، معرفی شخصیت ها علمی و دینی حوزه و کتابخانه بود و پایگاه هایی مانند پایگاه اندیشواران، پایگاه مجلات تخصصی نور، پایگاه کتابخانه دیجیتال مرکز همه ما از دل حوزه نت بیرون آمده اند، اما با توجه به رویکرد عامی که حوزه نت داشت و مخاطب هدف او عامه مردم بود طبیعتا به ارائه مجلات و مقالات تخصصی تمایلی نداشت و اگر هم مجلات و مقالاتی تخصصی ارائه می شد به این گستردگی نبود، لذا تصمیم بر این شد که مجلات تخصصی حوزه نت کنار گذاشته شود و در نهایت پایگاه مجلات تخصصی نور و کتابخانه دیجیتال نور از دل حوزه نت متولد شد و نور مگز با رویکرد تخصصی وارد عرصه وب شد. در حال حاضر مجلات پایگاه حوزه مجلاتی عام و عمومی می باشد اما مجلات پایگاه تخصصی تخصصی و کاملا فنی می باشد و طبیعتا افرادی که از نور مگز استفاده می کنند طیف دانشجو و اساتید دانشگاه و طلابی می باشند که کارهای پژوهشی انجام می دهند پس طبیعتا از لحاظ کاری و محتوای این دو پایگاه هم پوشانی ندارند و موازی کاری نبوده است.
*رده بندی مقالات و تقسیماتی که در ارائه مطالب نور مگز انجام شده است بر چه مبنایی بوده است آیا این طبقه بندی بر اساس معیارهای علمی روز بوده است یا اینکه بر اساس یک تقسیم بندی عمومی بوده است؟
تقسیم بندی مجلات بر اساس رتبه علمی آنها بوده است، رتبه های علمی پژوهشی، علمی ترویجی و علمی تخصصی در این تقسیم بندی رعایت شده است و شناسایی این دسته بندی هم براساس لیست و فهرستی است که وزارت علوم منتشر می کند و معیار و ملاک ما وزارت علوم است.
ملاک دسته بندی دیگر ما دسته بندی موضوعی است اما دسته بندی موضوعی که الان روی پایگاه ارائه شده است، دسته بندی بوده که از قبل روی پایگاه بوده و در واقع یک دسته بندی عمومی است و خیلی تخصصی وارد تقسیمات نشده است چرا که شاید این تقسیم بندی ها دارای زیر موضوعاتی باشد که جا داشته باشد علمی تر و تخصصی تر وارد این زیر موضوعات می شدیم انشا الله در نسخه بعدی پایگاه دسته بندی ها علمی تر و کاربردی تر خواهد بود.
*روزانه چه تعداد بازدید داخلی و خارجی از نورمگز صورت می گیرد؟
براساس آماری که گوگل آنالایتیک در اختیار ما قرار داده است، روزانه حدود 40 هزار بازدید کننده داریم که تقریبا 80 درصد ایشان از داخل کشور بوده و فارسی زبان می باشند، اما نوع بازدیدهای خارجی ما از کشورهایی مانند افغانستان، عراق و آمریکا می باشد.
*نقاط قوت و ضعف نور مگز را در چه می بینید؟
یکی از نقاط ضعف نور مگز اکتفاء به «اینتر فیس» فارسی است البته با توجه به مجلات عربی که در پایگاه وجود دارد – بیش از 200 عنوان مجله عربی – سعی ما بر این است که بتوانیم در نسخه بعدی از امکان اینتر فیس عربی نیز استفاده کنیم تا مخاطبان عرب زبان نیز بتوانند از این پایگاه به نحو احسن استفاده کنند، در حال حاضر حدود 20 درصد مراجعین ما از خارج کشور هستند و با توجه به اینکه اینتر فیس ما فارسی است طبیعتا کسانی به سایت مراجعه می کنند که فارسی زبان باسند یا توان فهم زبان فارسی را داشته باشند. لذا اگر اینتر فیس را تغییر دهیم، یا سه زبانه شود، مخاطبان بیشتری را جذب خواهیم کرد. از آنجا که عمده مقالات و مطالبی که در پایگاه وجود دارد به زبان فارسی است رتبه جهانی پایگاه در سایت الکسا 12 هزار می باشد و این رتبه نسبتا رتبه مناسب و خوبی است و در بین سایت های داخلی رتبه 157 را نصیب خود کرده ایم.
4 دیدگاه